Home > Geopolitika, Sloboda > Najlepšie mesto na zmiznutie.

Najlepšie mesto na zmiznutie.

Ak ste na úteku a hľadáte miesto, kde by ste sa mohli stratiť, mali by ste vedieť o tomto mieste, a to je Tangier, Maroko.

Začneme s trochou histórie – už v dobách Féničanov a Kartágincov, Tangier bol významným obchodným centrom vďaka svojej polohe na vstupe do Stredozemného mora.

Ďalších 2,000 rokov, bolo mesto podmaňované rôznymi národmi, vrátane Arabov, Berberov, Portugalcov, Španielov, Francúzov a Angličanov. V roku 1912, keď niekoľko krajín podpísali kolektívno zmluvu, vyhlásili Tangier za politicky neutrálne, ekonomicky liberálne mesto, otvorené všetkým národnostiam.

Ako taký, Tangier priťahuje pochybných ľudí od medzinárodných bankárov a podnikateľov cez zahraničných diplomatov, expat umelcov, rovnako ako aj húfy medzinárodných vládnych špiónov. Ľudia, ktorí prišli zo všetkých kútov Európy, Afriky a Stredného východu do Tangieru, pretože nema v dejinách špionáže, obdoby.

Filmy a knižky farebne veľmi pekne rozprávajú o romantickom obraze mesta … a vlastne o všetkých kútoch Maroka – meno vyvoláva rovnaké zábery v mysli ako Casablanca, vrátane mojej obľúbené scény z klasického filmu.

Yvonne: Kde si bol minulú noc?

Rick: To je tak dávno, nepamätám si.

Yvonne: Uvidíme sa dnes večer?

Rick: Nikdy som si plány, tak ďaleko dopredu nerobil.

Bohužiaľ, Tangier je teraz ďaleko od Bogartovávých dní. Iste, bolo to raz celkom malebné mesto, s prvkami európskej architektúry uprostred berberských tradícií. Dnes, sa ešte nájdu nejaké pekné časti mesta ale zväčša je celé miesto všeobecne rozbité, ako keby sa tu nič nedialo od roku 1956.

Najlepšie porovnanie by som našiel tohto mesta je pravdepodobne Havana, Kuba, Tangier bol pre Európanov čo bola čo Havana pre Arabov. Plné turistov, bohatstva, hedonizmu, pochybných obchodov, a vyzvedačov … veľa špiónov.

Rovnako tak v posledných 50-rokov vstúpila skôr nevľúdnosť do oboch miest, prevažne v dôsledku odchodu cudzincov a ich kapitálu. Ale aj keď jeho pôvodné bohatstvo vybledlo, Tangier si ešte udržal svoj “can-do” (tj skorumpovaný) pohľad na svet … a práve preto je jedným s miest na svete, ktoré ho robí skvelé miesto na zmiznutie:

Po prvé, náklady sú primerané nie sú lacné, ale rozumné. Nehnuteľnosti (ak by ste uvažovali o nákupe tuna) stoja asi 1.500 USD dolárov za meter štvorcový za čisté miesto s výhľadom na oceán, čo je zhruba 10% z ceny v Ríme. Prenájom skromného bytu Vás bude stáť menej ako $ 500/month.

Jedlo je pomerne lacné, a môžete si kúpiť množstvo čerstvej zeleniny, byliniek a korenín z trhov, na rovnakom mieste, ako obchodníci pred tisíc rokmi.

Za druhé, jazyk nie je problém, takže budete môcť komunikovať úplne v pohode. Jeden z vedľajších účinkov, mnohoročného podmaňovania, je že miestnim obyvateľom sa podarilo udržať pomerne veľa jazykov. Väčšina ľudí ktorých stretnete hovorí anglicky, francúzsky, španielsky a arabsky.

Po tretie, toto je bláznivé mesto. Pre človeka ktorá je tu po prvíkrát, sa môže zdať šokujúce, a dokonca aj pre ostrieľaních veteránov, môže byť ohromujúce. Musíte byť neustále v strehu proti zlodejom, obťažovaniu, neustálemu tlaku obchodníkov ktorý Vám chcú spravit cenu na Marocky koberček. Inými slovami, väčšina ľudí Vás nebude chcieť hľadať v Maroku, pretože je tam jednoducho príliš veľa problémov.

Po štvrté, všetko je na predaj – a obchodovateľné. Chcete spätný dátum orazeny v pase? Alebo nechcete razítko v pase vôbec? Prajete si odstrániť všetky záznamy o vašej pobyte? Chcete za tovar a služby platiť zlatom? Chcete novú identitu? Tangier je miesto, kde to všetko môže stať, ešte pred odchodom.

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a comment