Home > Investovanie, Offshore, Sloboda > Ako sa stať občanom Dominikánskej Republiky

Ako sa stať občanom Dominikánskej Republiky

Pre väčšinu ľudí, sú len tri dôvody, prečo ísť do Santo Domingo v Dominikánskej Republike.

  • Prvým je tranzit do inej, “peknej”, časťi krajiny.
  • Druhým je sexuálna turistika, ktorá vždycki láka obrovské množstvo mužov aj žien z rôznych kútov sveta.
  • Tretia je vytvoriť si pobyt v nádeji, že nakoniec získate cestovný pas a občianstvo Dominikánskej republiky.

Strávil som tu nejký čas posledných pár dní vyšetrovaním toho tretieho dôvodu. Miestne zákony stanovujú, že zahraničná osoba sa môže stať naturalizovaným občanom Dominikánskej republiky po nepretržitom pobyte v krajine po dobe dvoch rokov. Získanie pobytu, je prvá požiadavka, prezradím Vám že je to celkom jednoduchý proces, s ktorým sa miestni byrokratický úradníci potýkajú už niekoľko rokov.

Žiadatelia musia vyplniť niekoľko formulárov, poskytnúť záručujúci sa list (zvyčajne od Vášho imigračného právnika), výpis z trestného registra, zdravotné osvedčenie, doklad o finančnom stave, a pár ďalších drobností.

Do 3-4 mesiacov od podania žiadosti, dostanete potvrdenie na dočasný pobyt, ktoré Vám platí jeden rok. Po prvom roku, žiadateľ môže požiadať o vydanie trvalého pobytu, nieco take ako obciansky preukaz. Ktorý nie je zrovna “doživotný”, pretože ho treba obnoviť každé tri roky.

Dominkánska republika ako aj iné krajiny tohto sveta má zavedený tzv. investičný program na zrýchlenie získania občianstva a druhého cestovného pasu. V Dominikánskej republike je treba prispieť minimálne $200,000 USD do určitej nehnuteľnosti, finančných aktív, alebo miestnej firmy.

Žiadosť  je oficiálne schválená po počiatočnom pobyte, po uplynutí dvoch rokov pobytu v krajine si možete podať žiadosť o občianstvo a samozrejme o cestovný pas. Aj keď nieje presne zákonom určené ako dlho trvá celý proces, väčšina ľudí dostane občianstvo, bez toho, aby boli skutočne prítomný v tejto krajine. V skutočnosti, mnoho žiadateľov sa tu ukáže iba dvakrát – najprv požiadať o dočasné bydlisko, a druhý požiadať o trvalý pobyt.

Po dvoch rokoch potvrdenia o pobyte, môže trvať až dalsie dva roky než získate podpis prezidenta pre udelenie štátneho občianstva, a uverejnenia v miestnych novinách “Gazeta Oficial”, potom Vám bude vydaný cestovný pas.

Je úplne jasné že ani tu nieje žiaden nedostatok úradníkov ktorý pracujú v rámci štátnych úradov, tak ako aj napríklad na Slovensku a za úplatok, sú ochotný potvrdiť skoršie povolenie na pobyt a vydať cestovný pas do 3-6 mesiacov. Avšak toto uplatkárstvo sa stalo v tejto krajine také samozrejmé, že hodnota občianstva a druhého cestovného pasu Dominikánskej republiky bola výrazne nahlodaná.

Držiteľia cestovných pasov Dominikánskej republiky majú teraz ťažkú hlavu z vízovej povinnosť na celom svete, a to aj vrátane krajín, ako je Aruba, Jamajka, Bermudy, Bahamy … vážne, to to nie je len na srandu. Dominikáni sa vôbec nestarajú čo ich susedia v priľahlých Karibských oblastiach robia alebo nerobia a len zriedkavo sa navštevujú. Takže držitelia Dominikánskeho pasu zabudnite na bezvízové cestovanie do Mexika, Brazílie, USA a EÚ. Už to nie je ako voľakedy keď držitelia druhých cestovných pasov Dominikánskej republiky mali voľný priestor vstúpiť na akékoľvek územie Karibiku, USA a EU.

Chcel som, aby ľudia vedeli ake sú skutočnosti v dnešnej dobe, a pretože veľmi veľa ľudi sa ma pýta ako na to, len preto že čítali nejaký článok v novinách, o Dominikánskej republike. Tu je malé zhrnutie:

Skúšať získať občianstvo a druhý cestovný pas Dominikánskej republiky nieje až taký hrozný nápad. U určite tu vidím výhody z daňového hladiska. Ale úprimne povedané, myslím, že druhé občianstvo a druhý cestovný pas by malo byť rozhodnutie každého z nás, a určite poznám veľmi efektívne metódy ako sa k nemu dostať. Avšak, úplne čistá legálna cesta ako získať druhý cestovný pas a občianstvo Dominikánskej republiky zoberie 4 roky a to už ani nespomínam tých 200.000 USD ktoré treba zainvestovat na ich území, osobne o toto nestojím. Podľa osobných skúseností viem, že existujú ďaleko lepšie alternatívy a iné výhodnejšie krajiny ktoré stoja za úvahu.

A na záver: Pokiaľ neviete o investičných programoch krajín úplne nič, pohodička ale z dôvodu rozsiahlosti tejto problematiky sa týmito programami budem venovať v osobitej sekcii ,,druhý cestovní pas.,,

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a comment